söndag 23 juni 2013

Midsommar... fast på danska.









Det är stor skillnad på hur vi firar årets längsta dag, i Danmark och Sverige. I Sverige är det stor fest, kanske en av de helgdagar vi ser mest fram till. Sill och nypotatis, brännvin och öl, dans och magi, i den långa ljusa natten. Här på andra sidan av Öresund, här bränner vi häxor...



Danskarnas svar på midsommarfirande, Sankt Hans, påminner mycket om den svenska Valborgsmässoafton. Där tänds bål lite överallt. Där hålls tal av allt från borgmästare till lokala "kändisar". Det serveras korv och öl. Precis som i Sverige. Den stora skillnaden är att vi här över bränner en häxa på bålet. Visserligen en docka, men ändå! Jag tycker fortfarande det är lite barbariskt och faktiskt en aning gränsöverskridande. Speciellt som de ibland stoppar häxpipor i häxan så hon börja "skrika" när hon brinner upp.

Men egentligen handlar det från början inte om att hålla trolldom väck, utan det var Johannes döparens födelsedag man firade. Häxbränning har först kommit till senare. Precis som med den svenska valborgselden, handlar den traditionen om att hålla trolltygen borta. De svenska far till Blåkulla, de danska till Bloksbjerg i Tyskland. De danska är kommer bara iväg lite senare!

Helga Ancher - Sankt Hans bål på Skagen strand Helga Ancher
Idag regnar och blåser det på Fyn, så vi blir hemma i kväll. Men jag är säker på att ni som bor på västkusten i Skåne, kan se eldarna flamma upp längs den danska kusten i kväll när dansken går ur huse för att fira Sankt Hans.

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord är heksehyl, som häxpiporna kallas här.




1 kommentar: